PCO
PCO står för polycystiska ovarier och betyder egentligen ”äggstockar med många cystor”. Namnet är inte korrekt eftersom det inte rör sig om cystor utan om äggblåsor (folliklar). När läkaren undersöker med ultraljud kan man se att äggstocken innehåller många små äggblåsor, ofta arrangerade som ett pärlband i kanten av äggstocken. Äggstockar med detta utseende kan vara en normalvariant som många kvinnor, speciellt unga, har och behöver inte betyda problem med att bli gravid.

Behandling
I det lindriga fallet kan man själv påverka den hormonella obalansen genom att äta en bra kost med långsamma kolhydrater och nyttiga fetter samt att motionera regelbundet. Om inte detta räcker finns flera behandlingsalternativ beroende på vilka behov som finns hos kvinnan. Det är också bra om din läkare med lämpliga intervall kontrollerar dina hormonvärden, blodsocker, insulin, blodfetter och blodtryck då PCO-S ger ökad risk för utvecklandet av det så kallade metabola syndromet. Detta i sin tur ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes.

För kvinnor med PCO-S som inte har aktuell graviditetsönskan är den vanligaste behandlingen p-piller som är antiandrogena och blockerar kvinnokroppens egen produktion av manliga hormoner. Äggstockarna får vila under tiden som behandlingen pågår och mängden symptom kan minska eller lindras. P-piller ger också en regelbunden menstruationsblödning vilket minskar risken för cellförändringar i livmoderslemhinnan. Acne och fet hy kan bli bättre och det kan även ge en viss viktnedgång.

Metformin är ett läkemedel som används vid typ 2-diabetes och som verkar genom att göra kroppen känsligare för insulin. På senare tid har metformin även används hos en del kvinnor med PCOS och man har kunnat konstatera att den hormonella obalansen i äggstockarna förbättras och ägglossningen kan komma igång igen. Fettomsättningen förbättras, suget efter sötsaker minskar och en viss viktnedgång kan ses. Behandlingen går att ge till den som önskar att bli gravid och till den som behöver gå ned i vikt. Vill du inte bli gravid kan du få metformin i kombination med p-piller. Eftersom det är en relativt ny behandlingsform vet man ännu inte om alla kvinnor med PCO-S har nytta av metformin.

Generande hårväxt kan behandlas med diatermi eller laserbehandling. Det kan gå att få en remiss och ekonomiskt bidrag från landstinget där du bor. Fråga en hudläkare, endokrinolog eller gynekolog. Man kan också få behandling med läkemedel som innehåller östrogen och antiandrogena substanser.

 

Vill ha barn
Ofta upptäcks PCOS i samband med graviditetsönskan.

       Symptom PCO:s

  • Oregelbunden menstruation med långa intervall eller utebliven mens (gäller alla kvinnor med PCOS)
  • Infertilitet till följd av utebliven ägglossning
  • Ökad tendens till acne i vuxen ålder
  • Ökad behåring av manlig typ
  • Tunt huvudhår hos unga kvinnor eller håravfall av manlig typ (ovanligt)
  • Minskad känslighet i vävnaderna för insulin, något som kan leda till typ 2-diabetes
  • Övervikt med framför allt bålfetma (midja/höft förhållandet > 0,8)
  • Ätstörningar
  • Godissug/sockersug, egentligen sug efter kolhydrater

Källa 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Webbadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback